Založ si blog

Ako žijú Spojené Arabské Emiráty

Spojené Arabské Emiráty. Luxus. Prepych. Ropa. Bohatstvo. Dubaj. Turisti. … Nedávno som sa z tejto krajiny vrátil, bol som navštíviť krstného otca, ktorý tam pracuje už niekoľko rokov. Skúsim v tomto článku napísať aspoň pár postrehov o krajine kontrastov a protikladov.

Počas týždňovej cesty som navštívil 4 mestá – Abu Dhabi (hl. mesto), Al Ain, Sharjah (prísne konzervatívne) a Dubaj. Cestovali sme výhradne autom po kvalitných 6 prúdových diaľniciach, ktoré spájajú všetky mestá a vedú naprieč púšťou. Ako kontrolný mechanizmus sa používajú radary (každé 3 kilometre) a pokuty sa platia iba raz ročne (pekne vysoké sumy).

Plná nádrž benzínu stojí asi 13 eur (okolo 45 – 50 litrov) a to sa ešte ľudia začínajú sťažovať, že to riadne rastie každý mesiac hore. Keď sme tankovali, predstavil som si tvár bežného Slováka, ktorý by vylúdil kyslý úsmev a horko by „zaplakal“.

Krajina žije pokojne. Kriminalita je nízka – majú zavedenú vízovú povinnosť a určite dobre pracujú tajné služby. Iba 1/3 z 4,8 milióna obyvateľov sú domáci. Ostatní sú prevažne z Indie (Dubaj je druhý Bombaj) alebo z Filipín a potom ešte skupina obchodníkov, manažérov a boháčov z celého sveta.

Z geografického hľadiska susedia Emiráty najmä s hornatým Ománom a ropným gigantom Saudskou Arábiou. Neďaleko je aj Katar. Majú more, ktoré sa vo svete volá Perzský záliv. Ale pre nich je to Arabský záliv. Lebo neuznávajú z historického hľadiska Perziu. Všetky mapy sú teda s názvom „Arabian gulf“ a je im úplne jedno, ako je to v ostatnom svete.

Viera zasahuje do všetkých častí života. Od zákonodarnej moci až po každodenný život. Na každom kroku nájdete modlitebnú miestnosť (benzínová pumpa, verejné toalety, nákupné centrá) – veľmi početné sú aj klasické mešity. Tie sú pýchou krajiny. Najmä tá v hlavnom meste, ktorá nesie meno po zakladateľovi Emirátov šejkovi Zayedovi Al Nahayanovi. Založil ich v roku 1971 – inak by určite územie pripadlo Ománu alebo Saudskej Arábii. Mešita je impozantná. Zdobená zlatom a početnými ručnými prácami, prevažne kresbami. Obdivuhodné lustre.

 

Krajina je celkom dômyselne zasiahnutá kultom osobnosti vládcov. Sú po nich pomenované ulice, hotely (samozrejme im aj patria), niekde aj mešity a pod. Majú v rukách absolútnu moc. Ale krajinu riadia celkom šikovne a dokáže prosperovať a bohatnúť. Len také Abu Dhabi má investičný fond s objemom 600 miliárd USD. Celkom pekná sumička.

Snažia sa rozvíjať aj kultúru. Nedávno rozbehli sľubný projekt – podpísali zmluvu s francúzskym Louvre(m) (budú tam mať výstavy podľa licencie) a galériu otvorí aj svetoznámy Guggenheim. Smelé plány na umelom ostrove, ktorý zaplavia hotely a vilky pre tých majetnejších. Hotové to bude do roku 2017.

Ženy majú veľmi rozporuplné postavenie. Ak prídete k niekomu na návštevu – stretnete sa iba s mužskou vetvou famílie. Pracovné uplatnenie je takmer identické ako u mužov. A keď stojíte v banke alebo v obchode v rade – žena vás môže obehnúť a zaplatiť ako prvá !

V meste Sharjah by ste alkohol a cigarety hľadali márne. Nenájdete. Ani v hoteloch. Ak by vás náhodou našli s fľašou v ruke – skončíte v chládku a na pekne dlhý čas. Neodporúčam. Je to tu striktné, podobne, ako v iných arabských krajinách.

Najhorší vodiči na svete sú jednoznačne z Indie. Na križovatkách či objazdoch sa trúbi takmer stále. A smerovky nepoužíva nikto. To by sa našinec v prvej chvíli riadne čudoval.

A sme takmer na konci tohto článku. Dubaj. Mesto prepychu, hotelov, bohatstva. V reále nič moc. Americký štýl vysokých budov bez štipky typickej arabskej fantázie. Rozostavané budovy – stopla ich trochu realitná bublina a kohútik od šejkov netečie tak rýchlo. Drahý hotel Burj Al Arab vyzerá obyčajne bez retuše na fotkách. Zaujme určite Burj Khalifa – najvyššia budova na svete (828 m), ktorú si pekne refundujú zo vstupného na vyhliadku a panorámu. A samozrejme, počítačom ovládané metro.

Zaujal ma Al Ain. Typické arabské mesto. Bez mrakodrapov. Staré paláce. Pekná miestna architektúra. Púšť. Poobedňajšia siesta ako v Španielsku. Zaujímavé trhy (volajú to souk). Mesto, kde si vážia viac svoju históriu (boli pustovníci s ťavami a pod.)

 

Spojené Arabské Emiráty. Krajina kontrastov. Inšpirácie. Dynamická. Mení sa za pochodu. Oplatí sa vidieť.

 

 

 

Al Ain typická architektúra

tréning na dostihy v púšti

výhľad z Burj Khalifa v Dubaji

 

Šejk Zayed Grand Mosque

Guggenheim

Louvre

Šejk Zayed Grand Mosque II.

Keď sa Facebook lúči s vami, nie vy s ním

10.06.2013

Kedysi by som si tento blog postol na facebook. Lenže to je kedysi, facebook už nemám a tak už o ňom môžem iba písať. Niečo také, ako tento blog. Ušetrím vás, aj seba ťažkej filozofickej rozpravy o tom, prečo? Prečo som si ho zrušil, ako som mohol opustiť všetkých, na čele s modrou sieťou. Je to vlastne jedno. Dôvodov môže byť milión, v dôsledku je to aj tak iba [...]

O Lancovi Armstrongovi

18.01.2013

Keď som bol malý, tak sme doma mali káblovku a ja som vždy v lete zvykol pozerať Tour de France. Veľmi som tomu ešte nerozumel a tak som iba hľadal uja, ktorý je v žltom tričku. Vedel som, že ten v žltom je prvý a najrýchlejší. Bolo mi celkom jedno, že ide o čas a ten žltý nie vždy etapu vyhraje. Keď som trochu vyrástol, už som vedel, že ten ujo, čo je stále v žltom [...]

Prečo sú dôležité Vianoce

21.12.2012

Mohol by som napísať niekoľko článkov o Vianociach : ako napríklad teraz sedím sám v internátnej izbe, za oknom je moskovských – 18 °C, dávam si koláč, ktorý piekla mama a snažím sa, dokázať si, že všetko bude v pondelok a utorok rovnaké ako predtým, aj keď budem 2000 km od domova a všetko bude „inak“. Alebo by som mohol napísať o tom, že ma iritujú [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

Peter

O bežnom živote. O ľuďoch. Aj poeticky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72861x
Priemerná čítanosť článkov: 3312x

Autor blogu

Kategórie