Paľo, toto snáď nevidíš.

20. mája 2012, Peter, Nezaradené

Slovensko porazilo Kanadu. Slovensko porazilo aj „bratov“ Čechov a je vo finále. Bude hrať proti Rusku a má istotu minimálne strieborných medailí. (fakty)

Včera sme hrali s Čechmi a podarilo sa nám prelomiť komplex a zvíťaziť. Športová rivalita je bežná. Medzi Čechmi a Slovákmi sa vie vyhrotiť ešte viac – veď kedysi sme puk naháňali v jednom tíme a hotovali sa vždy poraziť Sovietsky zväz.

Fandenie hokeju má tiež svoje svetlé aj tmavé stránky. Povzbudzovanie a pokriky nie sú vždy „čisté“ a padajú aj nadávky a urážky na súperových hráčov. Je to bežný jav – či u nás či v Čechách, Kanade, USA, Rusku …

Ale včera jeden mladý muž prestrelil : a nie iba jednu bránku. Darmo môžeme tvrdiť, že facebook je virtuálny svet. Ale je a existuje a veľký počet z nás mu pripisuje dôležitosť a berie ho vážne.

Mladý muž žijúci v Liberci zrejme včerajšiu prehru neuniesol. Vytvoril si oficiálnu stránku na FB s názvom : „Modlíme se za leteckou havárii slovenského hokejového týmu“

Možno by sa ľahšie znášali narážky, že Slováci sú „……“ alebo niečo podobné. Ale smiať sa a žartovať na účet Pavla Demitru alebo žiadať nebesá, aby spadlo lietadlo so Slovákmi na palube je nechutné.

Pri všetkej úcte mladý muž alebo pán prestrelil, zhodil seba a prilial oheň do táborov zanietených fanúšikov. Nehovorím, že Slováci mu odpovedajú práve kultúrnym spôsobom, ale tak to už chodí. Pevne verím, že na Slovensku nie je človek, ktorý by reagoval podobnou stránkou.

A opäť sme pri sociálnych sieťach. Je to smutné, že sloboda vyjadrovania sa dá zneužívať aj na takéto stupídne a morbídne účely.

Pavol Demitra to snáď tam hore nevidí. Ani tí traja českí hokejisti, ktorí zomreli spolu s ním.