Krátko o slovenskom športe

3. augusta 2012, Peter, Nezaradené

Olympiáda je raz za štyri roky. Niektorí ju berú ako príležitosť ukázať svetu, že aj na Slovensku máme dobrých športovcov. Iní čakajú, či uhájime pozície v silných športoch a získame opäť nejaké to zlato.

Teraz tu máme Londýn. Zatiaľ tri bronzové kovy a bez urážky, veľa ich už nepribudne. Predpokladám, že zlatej medaily sa už nedočkáme. Nejdem tu rozprávať o tom, ako rozumiem vodnému slalomu. Nebudem nadávať Martikánovi, ani bratom Hochschornerovcom, že nepotiahli trochu viac alebo urobili osudnú chybičku. Nebudem porovnávať podmienky na trati, výhody a nevýhody.

Páčila sa mi jedna poznámka nejakého trénera : „Olympiáda v Londýne bola o tom, že nás zvyšok sveta dobehol.“ Aha ! Bez urážky, kanoistika je jediný šport, kde dlhodobo patríme k absolútnej špičke a už aj tam nás dobehli.

Olympiáda je aj dôkazom toho, že šport na Slovensku upadá. To je jedno, o ktorom teraz hovoríme. Či o futbale, či o hokeji (no striebro nás proste nezachráni). Veď na hrách v Londýne máme najmenšiu výpravu a žiadne zastúpenie v kolektívnom športe.

Nie som odborník na všetko ani riaditeľ zemegule, ani Chuck Norris II. (lebo originál je len jeden). Ale aj ja som kedysi hrával tenis a viem ako to v športe chodí. Nemáš, tak na to nemáš. Teraz sa tešíme z bronzu, o pár rokov to môžu byť tri piate miesta a hotovo.

Hviezdy pomaly odchádzajú, nové nie sú a zrejme tak skoro nebudú. Lebo stavať futbalové ihriská a hádať sa o výstavbe národného futbalového stánku nestačí.