Založ si blog

Pár viet o MGIMO

Kedysi som na jednom slovenskom blogu napísal blog o jednom inštitúte. Ten inštitút je teraz univerzitou a vyučujú sa tam prevažne medzinárodné vzťahy, právo a pod. Nachádza sa v Moskve, čo sa teraz nemusí veľmi hodiť. A kedysi tam študovali ľudia, čo hýbali alebo hýbu paličkami moci na mojom rodnom Slovensku. Dostal som pár faciek a rán, bol zo mňa už komunista (v 16 rokoch), vraj som v nejakej mládežníckej organizácii nášho pána premiéra a diskutujúci ma určite „milovali“, lebo som si otvoril ústa.

Ale k veci :

Teraz som študentom spomínanej univerzity. Študujem tu na Fakulte medzinárodných vzťahov diplomaciu a regionálne štúdia. Ako prvý jazyk mám japončinu. Na školu som šiel na základe slobodného rozhodnutia, na výber som mal viacero možností. Ako každého, aj mňa zaujímali mýty a pravdy spojené s MGIMOm.

1. Tajné služby a študenti

Vtedy, keď som bol hlúpy a sprostý a najmä veľmi mladý, ma všetci upozorňovali, ako sa zo mňa stane agent tajnej služby a FSB si ma vychová ako svojho zverenca. A vraj budem mať predmety v učebnom pláne, ktoré ma pripravia na kariéru.

Realita : O cudzinca v tejto súvislosti ani pes neštekne, žiadne takéto predmety už neexistujú (netvrdím, že neexistovali) a o spolupráci s tajnou službou sa tu iba šepká, medzi ruskými študentmi v rámci veľkohubých rečí niekde v kaviarni.

2. Rusko zvíťazí a nikdy to nebude inak !

Kedysi mi tvrdili, mnohí, že nás budú učiť všetkému iba podľa ruského vkusu. Politické predmety vraj budú výsostne ideologizované a nakoniec aj tak všetko bude vyfarbené vo farbách veľkého Ruska, ktoré pohltí svet.

Realita :

Opäť to nie je tak, ako mi tvrdili. Na prednáškach hovoria profesori vety, ktoré ani jeden z nás nových nečakal. Rusko vraj stratilo celé 20. storočie a možno nikdy nedobehne západný svet. V ekonomických otázkach, mám dojem, sú moji pedagógovia vo vzťahu k Rusku skeptickejší ako ľudia v Grécku k Európe a jednotnej mene. Samozrejme, že dojem z času na čas kazia študenti, ktorí sa tendenčne pýtajú na vzťahy s USA, ale tak to už chodí, je to v nich zakorenené a vždy bude.

3. Korupcia a ruské školstvo

Tu mi zrejme nikto nemusel nič hovoriť, čakal som ju a chcel poznať jej mieru. Predstavoval som si, ako bohatí študenti dávajú za nespravené skúšku tučné obálky alebo nové autá svojim pedagógom.

Realita :

Skúškové sa ešte nezačalo, tak zatiaľ neviem, každý má zatiaľ vlastné auto 🙂 Myslím si, že študenti, ktorí si štúdium platia, ho aj dokončia. Predsa len, 6000 – 10000 EUR ročne v závislosti od odboru im poskytuje isté krytie a je asi všetkým jasné, že aj v prípade ťažkostí im niekto pomôže. Koniec koncov, hrubo povedané, aj pre školu je to dobrý a stabilný príjem.

To sú prvé tri body o MGIMO. Skúmam ho stále, každý deň, tak iste si odpoviem aj na iné otázky. A kdesi som dnes započul, že pán prezident Putin má dnes 60 rokov. Škoda, že ho ľudia v MGIMO nemajú veľmi radi.

 


Keď sa Facebook lúči s vami, nie vy s ním

10.06.2013

Kedysi by som si tento blog postol na facebook. Lenže to je kedysi, facebook už nemám a tak už o ňom môžem iba písať. Niečo také, ako tento blog. Ušetrím vás, aj seba ťažkej filozofickej rozpravy o tom, prečo? Prečo som si ho zrušil, ako som mohol opustiť všetkých, na čele s modrou sieťou. Je to vlastne jedno. Dôvodov môže byť milión, v dôsledku je to aj tak iba [...]

O Lancovi Armstrongovi

18.01.2013

Keď som bol malý, tak sme doma mali káblovku a ja som vždy v lete zvykol pozerať Tour de France. Veľmi som tomu ešte nerozumel a tak som iba hľadal uja, ktorý je v žltom tričku. Vedel som, že ten v žltom je prvý a najrýchlejší. Bolo mi celkom jedno, že ide o čas a ten žltý nie vždy etapu vyhraje. Keď som trochu vyrástol, už som vedel, že ten ujo, čo je stále v žltom [...]

Prečo sú dôležité Vianoce

21.12.2012

Mohol by som napísať niekoľko článkov o Vianociach : ako napríklad teraz sedím sám v internátnej izbe, za oknom je moskovských – 18 °C, dávam si koláč, ktorý piekla mama a snažím sa, dokázať si, že všetko bude v pondelok a utorok rovnaké ako predtým, aj keď budem 2000 km od domova a všetko bude „inak“. Alebo by som mohol napísať o tom, že ma iritujú [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Peter

O bežnom živote. O ľuďoch. Aj poeticky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 72953x
Priemerná čítanosť článkov: 3316x

Autor blogu

Kategórie